Узбекистан: Изумителният Изток (30.04.2020)

Продължителност: 11 дни / 10 нощувки
Вид транспорт: Самолет Самолет
Код на програма: E-813
Маршрут: София – Истанбул - Ташкент – Самарканд - Нурата – Янгигазган – Бухара – Хива – Ташкент – Истанбул – София

Дати на отпътуване:

Цена от: 0 лв.Дата Цена Резервирай
Програма
Узбекистан е най-старата земя в Централна Азия с ярък облик и впечатляваща история от над 25 века. Това е земята на памука и овощните градини, пъстрите пазари и умелите търговци, съхранила паметта на хиляди години, земята на пустинните степи - част от древния път на коприната, свързващ Китай с Европа. Узбекистан отваря обятия за всеки, приветствайки с легендарното си гостоприемство, дълбоко вкоренено в хората, традициите, вкусната местна кухня и автентичния си ориенталски, романтичен дух. Узбекистан е люлка на културата в района повече от две хилядолетия с омагьосваща архитектура на древните си градове и най-атрактивна дестинация в Централна Азия, привличащи туристи от цял свят. Вестник „Телеграф“ поставя Узбекистан на първо място в своята класация за топ 10 дестинации, а „Ню Йорк Таймс“ я поставя на 34 място в топ 52! Освен с основните забележителности на тази средноазиатска перла, ще предоставим и незабравимо преживяване – нощувка в юрта близо до езерото Айдаркул, а ако искате ще можете и да ловите риба, плувате или просто излежавате на пясъка. А вечерта ще потанцуваме край лагерния огън пеейки песни и отпивайки от местното вино!


1 ден – чт/30.04/ София - Истанбул
Полет ТК 1032 в 16:00 от София. Кацане в Истанбул в 17:15 ч. Излитане с ТК 370 в 18:35 ч.
Пристигане в Ташкент в 01:50 ч. след полунощ. Трансфер и настаняване в хотела. Нощувка.

2 ден - пт /01.05/ Истанбул – Ташкент (закуска, вечеря)
Ташкент е столицата на Узбекистан и най-големият град в Централна Азия с население от почти 3 милиона жители. Името му означава „град от камък” и се споменава за първи път през 11 век, но градът е основан столетия по-рано, познат под различни други названия. В дългата си история е бил важен търговски и занаятчийски център по славния път на коприната, а по време на Втората световна война дава подслон на хиляди съветски бежанци, напуснали домовете си. Съвременният му облик е определен от голямото земетресение през 1966 г., което разрушава голяма част от историческите постройки. Днес той се отличава с модерна сградна архитектура и красиви паркове и градини.
Закуска. Полудневна обиколка на Ташкент: разглеждане на стария град с комплекса Хаст-Имам – тук ще посетим медресето Барак Хан, построено от първия владетел от узбекската династия на Шейбанидите Суюнидж хан, в което се съхранява най-старата мюсюлманска книга - Коранът на Осман от 6 век; джамията Тиля Шейх, Ислямския институт на имам Ал-Букхари, мавзолея с гробницата на един от първите мюсюлмански имами, прочутия пророк и поет от 16-ти век Абу Бакр Мухамад Кафал Ал Шаши. След това ще се качим на метрото, за да посетим Чорсу Базар, известен с яркосините си куполи и невероятното изобилие от най-различни стоки – един от най-оживените и цветни пазари в Централна Азия. Разглеждане на централната част на града, където се намират площад Амир Тимур, площад „Независимост” и Музеят на приложните изкуства. Вечеря в местен ресторант. Нощувка.

3 ден – сб /02.05/ Ташкент – Самарканд (закуска, вечеря)
Ранна закуска. В 07:00 трансфер до ж.п. гарата. Отпътуване от Ташкент със скоростен влак в 08:00. Пристигане в Самарканд в 10:10. Посрещане от местния екскурзовод и начало на обиколката на Самарканд (ЮНЕСКО) - непроменен от векове, един от най-важните и богати градове по Пътя на коприната с предполагаема възраст около 2500 г., град, чиято история е свързана с Александър Македонски, Чингис хан, Тимур, Улугбег и Бабур. Ордите на Чингис хан разрушават града, а Тимур го възстановява през 14 век. Ще посетим великолепния „Пясъчен площад” Регистан - главният площад на Самарканд, историческият център на града, където се провеждат всички мероприятия, свързани с отбелязването на националните празници. Тук ще разгледаме руините на джамията Биби-Ханъм, построена през 15 век. Предвидено е свободно време на местния пазар Сиаб. Продължаваме с разглеждане на обсерваторията на Улугбек от 15 век, по-голямата част от която била разрушена от противниците на великия астроном Улугбек, тъй като противоречала на каноните на исляма. Ще посетим некропола Шаки Зинда с религиозни сгради от периода 9-19 век и мавзолея Гур Емир – мястото, където е погребан великият владетел Тимур. Сградата се откроява с изящни декоративни мотиви и е считана за образец на могулско-персийската архитектура, вдъхновила строителите на Тадж Махал и гробницата на Хумаюн в Индия. Мавзолеят е завършен през 1405 г. от внука на Тимур – Улугбек. Освен Тимур, тук са били погребани неговите синове и внуци, като почетно място е отредено и за неговия духовен учител Саид Барака. Вечеря в местен ресторант. Нощувка.

4 ден – нд /03.05/ Самарканд (закуска, вечеря)
Закуска. Посещение на музея Афросиаб с артефакти, разказващи историята на Самарканд, и гробницата на св. Данаил, където се счита, че Тимур е пренесъл мощите на пророка. Продължаване към селището Конигил, за да се запознаем с традиционната технология за изработка на самаркандска хартия от черница. Историята разказва, че в средата на 8 век китайски войски нахлули в земите на самаркандския владетел Абу Муслим, но били разгромени. Сред плененниците имало и майстори в производството на хартия. По това време технологията не се разпространявала, но майсторите се съгласили да разкрият тайната, за да запазят живота си. Оттогава насам Самарканд е главен център по производство на копринена хартия в Средна Азия. Самаркандската хартия се отличава с жълтеникав цвят – не се добавят белители, което я прави по-устойчива и увеличава трайността й до 300-400 години. След това ще посетим местна винарна, където ще опитаме уникалните вина, произвеждани в региона. По-късно ще се отправим към театъра за посещение на постановката El Merosi, за да се насладим на красив спектакъл, пресъздаващ историята, културата и мистиката на Самарканд. Вечеря в местен ресторант. Нощувка.

5 ден – пн /04.05/ Самарканд – Нурата – Янгигазган (закуска, вечеря)
Закуска. Освобождаване на стаите и отпътуване към пустинята Къзълкум за Янгигазган (около 220 км). Ще спрем в Нурата, където ще посетим Петъчната джамия и минералния извор в комплекса Чашма – едно от най-свещените места за мюсюлманите в региона. След това ще разгледаме руините на крепостта на Александър Велики. Тя е най-древното укрепление на в Узбекистан, датирано от 4 век пр. н. е., и е играла стратегическа роля заради разположението си на границата между земеделски район и териториите на непокорните номади. Пристигане в юртовия лагер и настаняване. Трансфер до езерото Айдаркул, където ще имате възможност да ловите риба, да плувате и да отпочинете на пясъчния бряг. Очаква Ви обяд-пикник на брега с вкусна храна, прясно приготвена от собствения Ви улов! Докато се наслаждавате на красивата природна картина на езерото, ще научите историята за миналото и настоящето на това омагьосващо място, която трудно може да бъде разказана и разбрана само с думи. Следобед връщане в бедуинския лагер. Свободно време до вечерта. Вечеря около лагерния огън с песните на казашките акини. Ще можете да опитате номадското вино и да танцувате около огъня под светлините на най-красивите звезди. Нощувка в лагера.

6 ден – вт /05.05/ Янгигазган – Бухара (закуска, вечеря)
Закуска в лагера. Освобождаване и отпътуване за Бухара (280 км, около 4 часа). Ще спрем за посещение на кервансарая Рабат-и-Малик. Продължаване за Бухара – легендарна столица по пътя на коприната с над 2500 години история, чийто исторически център е под закрилата на ЮНЕСКО заради прекрасно съхранените и изумително красиви образци на средновековното ислямско и централноазиатско архитектурно изкуство. Името на града означава „място на добрия късмет”. Бухара е град, продължаващ древната художествена традиция. Тук можете да купите остри, богато украсени с орнаменти ножове и ножици. Жени по пазарите предлагат покривки и килими с цветовете на Ориента, а керамиката на днешните грънчари, украшенията и бижутата на златарите съперничат с видяното в музеите. Някога в този Град на приказките живели Авицена и поетът Рудаки. Днес неговото население се смята за по-гостоприемно дори от самаркандското и ташкентското. Пристигане и настаняване в хотела. Следобед ще посетим пленителния стар град, включен в списъка за Световно културно наследство на ЮНЕСКО. Ще разгледаме джамията Калян с впечатляващото 46-метрово минаре, построено през 1127 г., от чийто връх се виждал "краят на пустинята", действащото медресе Мири-Араб - един от най-високо ценените духовни ислямски университети, Магоки-Атори - джамия с необикновена форма, построена върху руините на зороастрийски храм, датиран много преди проникването на исляма на територията на Средна Азия; медресетата Улугбек и Абдул Aзис, куполообразните базари и архитектурния комплекс Ляби Хауз от 17 в. с най-големия изкуствено създаден воден резервоар в Бухара. Вечеря в местен ресторант. Нощувка.

7 ден – ср /06.05/ Бухара (закуска, вечеря)
Закуска. Днес разглеждането на Бухара продължава с посещение на крепостта Арк – ядрото на древна Бухара. По време на дългата си история – от 5-ти век насам, тя е изпълнявала отбранителна функция, но освен това е служела като резиденция на много управници, учени и творци. Разпростира се на площ близо 4 хектара върху изкуствено създаден хълм и е заобиколена от масивни крепостни стени с височина до 20 метра. Следва посещение на джамията Боло Хауз от 18 в., разположена срещу крепостта. Построена е по инициатива на Емир Шахмурад, който искал да покаже на народа си, че не се отличава от простосмъртните и сам е посещавал храма, за да отправя молитви към Всевишния. 20 изкусно орнаментирани колони поддържат конструкцията и се отразяват във водите на изграденото пред джамията водохранилище – едно от основните в града. Ще продължим към мавзолея на Саманидите (9-10 в), най-старата тухлена сграда в Централна Азия, интересно съчетала зороастрийски и ислямски мотиви в украсата си. Следва посещение на Чашма Аюб - извор с вода, на която се приписват лековити свойства. Легендата разказва, че е толкова стара, че от нея е пил библейският пророк Йов. Ще посетим лятната резиденция на последния емир на бухара – Ситораи Мокхи-Хоса – неповторимо място, построено в съчетание на ориенталския и руския архитектурни стилове. Накрая ще посетим мавзолея на Бакхудин Накшибанд. В продължение на векове Бухара, чието име на санскрит означава манастир, бил център на магическото учение на майсторите суфи, чийто най-ярък представител през ХII в. бил Баховудин Накшбанд, или "човекът, който карал нещастието да си отива". И до днес е запазен дворът, където той проповядвал на своите последователи от суфисткия орден Накшбандийа. Най-талантливият сред тях бил прочутият хитрец, описан в приказките - Настрадин Ходжа. Вечеря в местен ресторант. Нощувка.

 
8 ден – чт /07.05/ Букара – Хива (закуска, вечеря)
Закуска. Отпътуване за Хива (480 км., 7-8 часа) Пътят ни минава през пустинята Къзълкум, откъдето е минавал Великият път на коприната, свързвайки Бухара и Хива. Ще направим кратка спирка, за да се полюбуваме на красивия пейзаж на пустинята и река Амурдаря. Пристигане късно следобед, настаняване в хотела. Хива (ЮНЕСКО) е още един от магнетичните древни градове на Узбекистан, споменаван още през 10 век като важен търговски център по пътя на коприната. Всички кервани спирали в Хива и продължавали дългото си пътешествие към Китай. Легендата разказва, че Сим – първородният син на Ной, открил на това място магически кладенец с чудно вкусна и прохладна вода, около който бил основан градът. Наричат Хива „Музей под открито небе”, а сърцето му е крепостта Ичан-Кала – последна спирка на търговците преди пустинния преход към Персия и първият обект в страната, включен в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. Свободно време. Вечеря в местен ресторант. Нощувка.

9 ден – пт /08.05/ Хива (закуска, вечеря)
Закуска. Днес ще разгледате крепостта Ичан-Кала (12-19 в.), включена в списъка на ЮНЕСКО като прекрасно запазен образец на ислямската архитектура. Съгласно нейните канони укреплението е с правоъгълна форма и е затворено от 10-метрови тухлени крепостни стени с 4 порти в 4-те посоки на света. Разпростира се върху 26 хектара площ и пази общо 51 исторически паметника и около 250 къщи от 18 и 19 век. Мястото е спокойно и приказно красиво, със сгушени къщи и величествени минарета, украсени с малки цветни плочки, равни улици и магазини, предлагащи ръчно изработени занаятчийски стоки. Ще видим медресето Мухамад Аминкхан, медресето Мухамад Рахимкхан – първото светско училище в региона, минарето Калта, което впечатлява с красиво декорираната си яркосиня фасада, джамията Джума с 212 богато орнаментирани колони, двореца Таш-Хаули, първоначално построен като жилищен комплекс за харема на владетеля, и мавзолея Пахлаван Махмуд, открояващ се с красивите си куполи и майсторска украса. Можете да опитате да изкачите най-високото минаре в Узбекистан – Ислам Кходжа. Ще се насладите на невероятна панорамна гледка към стария град от Куня-Арк. Свободно време следобед. Вечеря в местен ресторант. Нощувка.

10 ден – сб /09.05/ Хива – Ургенч – Ташкент (закуска, вечеря)
Ранна закуска. Освобождаване на стаите и трансфер до летище Ургенч за полет до Ташкент (1093 км, 1 ч. 40 мин.). Пристигане, трансфер до хотела и настаняване. След кратка почивка предстои разглеждане на Ташкент: Паметника на смелостта, издигнат на мястото на епицентъра на разрушителното земетресение от 1966; красивата сграда на Националната опера Алишер Навой, проектирана и построена през 40-те години на миналия век; джамията Джума, най-старата от общо 157 в града. Пешеходно разглеждане на парка Алишер Навой, носещ името на значимия просветен деец и почитан национален герой на Узбекистан. Паркът е „зеленото сърце” на Ташкент и е предпочитано място за бягство от забързания градски ритъм. Тук се намират сградата на Парламента, ритуална зала, медресето Абулкасим от 19 в. и концертна зала. Върху площта му от 65 хектара има красиви градини, езеро, изкуствени канали, фонтани, различни атракции, плаж, кафенета и ресторанти. Върху хълм в средата на парка се издига паметникът на уважавания поет Алишер Навой. Вечеря в местен ресторант. Нощувка.

11 ден – нд /10.05/ Ташкент – отпътуване (закуска)
Закуска. Освобождаване на стаите. Трансфер до международното летище в Ташкент. Излитане с ТК 369 в 08:30 ч. Кацане в Истанбул в 11:50 ч. Излитане с ТК 1027 в 13:45 и пристигане в София в 15:05 ч.
Хотели

Ташкент

Shodlik Palace 4*, Uzbekistan 4*, Le Grande Plaza

Самарканд

Asia Samarkand 4*, Diyora 3+*, Malika Prime 3*

Бухара

AsiaBukhara 4*, Minzifa 3+*, Emir 3*, New Moon

Хива

Euro Asia Star 3+*, Madrassah 3+*, Old Khiva 3*

Самолетен билет София – Истанбул – Ташкент – Истанбул – София с включени летищни такси
Самолетен билет Ургенч – Ташкент в икономична класа
10 нощувки: 9 в хотели 4/3*, 1 в юртов лагер в пустинята;
10 закуски, 9 вечери;
Всички трансфери по програмата;
Всички екскурзии с местен екскурзовод на английски език;
Всички входни такси за посещаваните обекти по програмата;
Билет за влака Ташкент-Самарканд;
Дегустация на вино в Самарканд;
Билет за посещение на спектакъла El Merosi в Самарканд;
Фолклорен спектакъл в Бухара;
Медицинска застраховка с асистанс и покритие 15 000 щ. д;
1 бутилка вода на ден. 

 

Настаняване на човек в двойна стая

Настаняване в единична стая

Цени до 30.06.2019

3621 лв.

3943 лв.

Цени от 01.07.2019

3696 лв.

4018 лв.

Напитки по време на хранене, разходи от личен характер;
Такси за снимане на исторически обекти;
Други услуги, неупоменати в програмата;
На място се заплащат бакшиши за шофьорите, екскурзоводите и обслужващия персонал в хотелите;
Допълнително заплащане за медицинска застраховка на лица на възраст над 70 г.  – 22 лв;
Такса обслужване на местните шофьори и екскурзоводи – 90 лв;
Застраховка „Отмяна или прекъсване на пътуването” – от 2,7% до 1,5% от общата цена

Оферта № Е813