Мексико и Куба 19.10.2019

Продължителност: 12 дни / 10 нощувки
Вид транспорт: Самолет Самолет
Код на програма: E-56
Маршрут: София → Рим → Мексико Сити: Шочимилко, Теотиуакан → Канкун: Чичен Ица → Хавана ‒ Варадеро ‒ Хавана → Рим → София

Дати на отпътуване: 19.10.2019

Цена от: 6161 лв.Дата Цена Резервирай
19.10.2019 от 6161 лв. резервация
Програма
 
12-дневната екскурзия до Мексико и Куба ще Ви отведе в Централна Америка и на Карибите.
Мексико – палитра от цветове и пейзажи, пустини, джунгли, руини и пирамиди, земя на изчезнали цивилизации, оставили неизброимо богатство на велики култури. Ще посетим Канкун – най-луксозният курорт на Карибите, заобиколен от кристално чисти тюркоазени води, белоснежен пясък, покоряващо спокойствие и нестихващ нощен живот. Но Канкун предлага много повече – да се докоснете до наследтвото на великата цивилизация на маите като посетите: Чичен Ица, Тулум и Коба, а любителите на природата и приключенията ги очакват разнообразни преживявания в сенотите, джунглата или морските паркове...
Куба – все още автентична със своята божествена природа и извираща от сърцата на хората любов към живота, въплътена в страстни ритми, музика и танци, земя, за която напомнят ароматът на хаванските пури, вкусът на кубинския ром и чарът на кубинците. Куба – „Перлата на Карибско море”, покорява с красиви малки островчета, естествени заливи, рифове и полуострови, обградени от прозрачни синьозелени води, топъл бриз, естествени плажове и колониална архитектура. В Хавана ще усетите очарованието на отминали епохи, а във Варадеро ще се насладите на прекрасния плаж.


29.03.2019-пт 1 ден София → Париж → Канкун В 07:00 ч. полет AF 5031 от София, кацане в Париж в 09:10 ч.
В 12:25 ч. полет AF 650 от Париж, кацане в Канкун в 17:20 ч.
Канкун е най-предпочитаният курорт в Мексико, популярен с тюркоазените си води, безкрайни плажни ивици, луксозни хотели, нощен живот, богата история и невероятна природа. Застрояването му започва едва в края на 60-те години, като преди това там са живеели само 3-ма души, които са се грижили за кокосова плантация. Днес в курорта има над 30 000 хотела.
Посрещане, трансфер и настаняване в хотела. Нощувка.

30.03.2019-сб 2 ден Канкун: Чичен Ица, Ик Кил (закуска, обяд) Закуска. Екскурзия с обяд до Чичен Ица (ЮНЕСКО), едно от новите 7 чудеса – главен град на маите, техен политически, културен и религиозен център. Разцветът на цивилизацията на маите е между 250 и 800 година, когато те контролират територии, простиращи се от съвременен Хондурас до централно Мексико. Етническата им група не изчезва и след упадъка на тяхната цивилизация и около 5 млн. души днес са носители на езици, произлезли от наречията на древните маи. В превод от езика на местните племена името Чичен Ица означава „Кладенецът на племето Ица“. Градът е основан през VIII-IX век, през X век става столица на толтекската държава, а в средата на XVI век по време на испанските завоевания е в развалини. Известен е с пирамидата Кукулкан (пирамидата на Пернатия змей), до която водят 365 стъпала, символизиращи дните в годината, а всяка нейна тераса представлява месец от техния годишен календар. В храма на върха на пирамидата са били принасяни в жертва на бог Кукулкан пленени войни от вражеските армии. Всяка година през пролетното и есенното равноденствие може да се наблюдава уникален спектакъл на Пернатия змей. Ще видим Храма на Ягуара с голямата тераса за наблюдаване на местната игра на топка “Пок-та-пок” и най-голямото открито досега игрище (166 м на 68 м). Според някои сведения отборът, който пръв вкарвал каучуковата топка в каменния ринг бил победител, а губещият отбор бил жертван на олтарите на Кукулкан, но до днес има спорове относно точните правила. Eдна от най-интересните сгради e Обсерваторията с вътрешно спираловидно стълбище и процепи в купола, които са служели за астрономически наблюдения, изчисления, определяне на времето на религиозните церемонии и за предвиждане кога да се засява реколтата. Под пирамидата има подземна река, която според маите е била център на Вселената „като дърво, разпространяващо своите корени под земята“. Градът носи името на свещените извори, разположени от двете му страни. Посещение на сенота Ик Кил – едно от най-красивите подземни езера, където може да се къпете. Цветът на водата е изумителен, тя е толкова прозрачна, че се вижда дъното му. Дълбоко е 42 м, диаметърът му е 61 м, а разстоянието от водата до земята е 25 м. Езерото е образувано от пропадането на карстова пещера. Вечерта връщане в хотела. Нощувка.

31.03.2019-нд 3 ден. Канкун: Тулум, Коба (закуска, обяд) Закуска. Екскурзия до Тулум и Коба – два важни археологически обекта от света на маите. Ще посетим Тулум, който се е наричал “Зама“ (Зората на маите). Разположен на брега на Карибско море, градът e бил пристанище, през което са преминавали най-важните търговски пътища на маите и е бил един от последните градове, населявани от тях. През XIII-XV в. градът достигнал своя разцвет. Тулум е бил много добре защитен – от страната на океана със скали, а откъм сушата – със стени високи от 3 до 5 метра. Разхождайки се по улиците на древния град ще разгледаме руините на светини и храмове, сред които Големия дворец, Храмът на фреските и други. Отправяме се към Коба – един от най-големите и влиятелни политически и церемониални центрове на маите. Комплексът е разположен около две езера в тропическата джунгла и е известен със стелите, документиращи церемониалния живот и важни събития от живота на маите. В комплекса Нохоч Мул се издига най-високата пирамида на полуострова - Иксмоя (42 м). От върха на това 10-етажно съоръжение се открива изумителна панорама към джунглата на Юкатан. Нощувка.

01.04.2019-пн 4 ден Канкун (закуска) Закуска. Свободен ден за плаж и почивка. За любителите на природата и приключенията предлагаме *екскурзия по желание „Сенотите ‒ оазисът на маите“. Плуването в сенотите на Юкатан е едно от най-вълнуващите преживявания, на които можете да се насладите в тази част на света. Ще видите естествени езера от различен тип: открити, полуоткрити, с пещери и древни сеноти. За маите те били магически и свещени, не само като източник на прясна сладка вода в джунглата, но и като символ на подземния свят. В Юкатан има над 3000 сенота. Очакват Ви много разнообразни дейности като каяк, гмуркане с шнорхел и др. По време на обиколката опитен водач ще направи пътуването Ви още по-вълнуващо с легенди и истории за обитателите на джунглата на маите. Нощувка.

02.04.2019-вт 5 ден Канкун → Хавана (закуска) Закуска. Трансфер до летището. Полет за Хавана. Трансфер и настаняване в хотела. *По желание, спектакъл в Кабаре Тропикана с ретро автомобил - един от най-известните нощни клубове в целия свят. В продължение на два часа ще бъдете свидетели на представление с латино-американски танци, в което участват над 150 артисти, съпроводено от горещата кубинска музика, изпълнена от оркестър на живо пред Вас. Нощувка.

03.04.2019-ср 6 ден Хавана (закуска) Закуска. Целодневно разглеждане на Хавана – обиколката е фокусирана върху старата и модерната части на Хавана и включва разглеждане на основните забележителности – ще видим замъка Морро-Хавана (отвън и историческия център (ЮНЕСКО): Катедралния площад, известният бар-ресторант “Lа Bodeguita del Medio”, Плаза де Армас, улицата на музеите, площад "Св. Франциск от Асизи", Стария площад, улица Меркадерес. Следва посещение на музея на рома, запознаване с производството на емблематичната напитка и дегустация на "Хавана клуб". Продължаваме „по стъпките на Хемингуей“ - ще посетим хотел Амбос Мундос, за да разгледаме стаята, където е живял известният американски писател Ърнест Хемингуей, ще спрем на неговите любими места – известния бар-ресторант „Ла Бодегита дел Медио“ и бара „Ла Флоридита“, откъдето коктейлите „Мохито” и „Дайкири” придобиват своята популярност. Продължаваме с панорамна обиколка на модерна Хавана: музея на революцията, централния парк, Гран Театро, националния Капитол – един от символите на Куба, крайбрежния булевард „Малекон” – романтично място за влюбени, паметника на „Хосе Марти“; университетския град и завършваме с магазина за пури в хотел „Хавана Либре“. Връщане в хотела. *По желание, концерт на Buena Vista Social Club. В продължение на два часа ще се наслаждавате на най-популярните песни на известната кубинска група, сред които „Чан Чан“, „Ла баямеса“ и други. Нощувка.

04.04.2019-чт 7 ден Хавана – Варадеро (закуска, АLI) Закуска. Трансфер до курортния град Варадеро, известен с дългата си плажна ивица, тюркоазени води и коралови рифове. Настаняване в хотела. Свободно време. Нощувка.

05.04.2019-пт 8 ден Варадеро (АLI) Закуска. Свободен ден за плаж и почивка. Изхранване на база ALI. *По желание, екскурзия с обяд до Националния парк Монтемар – среща с историята, природата и местното население на Куба. Отправяме се с автобус към Националния парк Монтемар, разположен на полуостров Запата, на 170 км. от Варадеро. С моторна лодка ще се придвижим до центъра на лагуната и ще посетим реконструирано селище на аборигени. Продължаваме към фермата за крокодили Бока де Гуама – естествен дом на стотици крокодили – от най-малките до най-големите. После продължаваме към Залива на прасетата, станал известен през 1961 г., когато контрареволюционерите, подкрепяни от Кенеди, правят неуспешен опит да свалят от власт Фидел Кастро. Ще имате свободно време за плаж и плуване в залива. Рано вечерта се връщаме във Варадеро. Нощувка.

06.04.2019-сб 9 ден Варадеро (АLI) Закуска. Днес Ви предстои джип сафари „Кубински ден“ с включен обяд – една по-различна екскурзия, която предлага приключение с джип и още много разнообразни занимания – пътуване през плантациите, намиращи се в близост до Варадеро, круиз по река Юмури, гмуркане с шнорхел и плуване в сенот. Обяда в автентично кубинско ранчо с възможност за конна езда. Всеки джип е за 4-ма туристи. Нощувка.

07.04.2019-нд 10 ден Варадеро (АLI) Закуска. Свободен ден за плаж и почивка. Изхранване на база ALI. Нощувка.

08.04.2019-пн 11 ден Варадеро – Хавана → (закуска)
Закъска. Свободно време за плаж и почивка. Трансфер до летището. Полет AF 825 от Хавана в 19:40 ч.

09.04.2019-вт 12 ден → Париж → София В 10:45 ч. кацане в Париж. В 13:05 ч. полет AF 1788 от Париж. Кацане в София в 16:45 ч.
Хотели

19.10 – 21.10

Мексико Сити

Royal Reforma 4*

21.10 – 24.10

Канкун

Krystal Cancun 4*

24.10 – 26.10

Хавана

H10 Panorama 4*

26.10 – 29.10

Варадеро

Ocean Vista Azul 5*

Допълнителни екскурзии
ALI (всичко в цената): за 1 нощувка 116 лв.;
Eкскурзия „Сенотите ‒ оазиса на маите“: 228 лв.;
"Kабаре Тропикана" с ретро автомобил: 261 лв.;
Kонцерт на Buena Vista Social Club: 158 лв. ;
Eкскурзия „Националният парк Монтемар“ (мин. 8 ч.): 293 лв.
Самолетни билети София – Париж – Канкун / Хавана – Париж – София с редовни полети на Air France, с включени такси, чекиран багаж до 23 кг (115 см) и ръчен багаж до 12 кг;
Самолетен билет Канкун – Хавана;
10 нощувки: 4 нощувки със закуски в Канкун; 2 нощувки със закуски в Хавана; 4 нощувки All Inclusive (всичко включено) във Варадеро
3 обяда по време на екскурзиите;
Всички трансфери в Мексико и Куба
Всички екскурзии с местни екскурзоводи и включени входни такси:
екскурзия до Чичен Ица и сенота Ик Кил;
екскурзия до Тулум и Коба;
целодневно разглеждане на Хавана;
посещение на Музея на рома с дегустация на „Хавана клуб”;
джип сафари „Кубински ден“;
Медицинска застраховка с покритие от 15 000 щ.д.;
Водач-преводач от агенцията


 

Настаняване на човек в двойна стая

Настаняване в единична стая

3-ти възрастен

6161 лв.

7145 лв.

6087 лв.

 
Виза за Куба ‒ 80 лв.;
Лица над 70 г. доплащат за медицинска застраховка: 24 лв.;
Такса обслужване на местните екскурзоводи и шофьори;
По желание – застраховка „Отмяна на пътуване“ – от 2,7% до 1,5% от общата цена по договора.

Оферта № Е56