Екскурзия в КАЗАХСТАН – между Изтока и Запада 01,04,2020

Продължителност: 9 дни / 6 нощувки
Вид транспорт: Самолет Самолет
Код на програма: E-417
Маршрут: Нурсултан - Алмати

Дати на отпътуване: 01.04.2020

Цена от: 3039 лв.Дата Цена Резервирай
01.04.2020 от 3039 лв. резервация
Програма по дни
 
Ден 1

Отпътуване в 16:00 ч. от летище София (Терминал 2) за Истанбул с полет на авиокомпания „Turkish airlines“. Кацане в Истанбул в 17:15 ч. Отпътуване в 17:15 за Нурсултан с полет на авиокомпания „Turkish airlines“.


Ден 2

Пристигане в 02:30 ч. на летището в Нурсултан. Трансфер до хотела. Настаняване. Свободно време за почивка. Закуска. През 1997 година президентът Нурсултан Назарбаев реши да премести столицата на Казахстан от Алмати в Астана, а през 2019 г. я преименува „Нурсутлан“. Днес Нурсултан е динамично развиващ се метрополис. В столицата с бързи темпове се издигат големи обществени, културни, жилищни и бизнес сгради, а заедно с това се наблюдава бърз темп на растеж на населението на града и развитие на градската инфраструктура и икономика. Тук е концентриран политическия живот на Казахстан и много млади хора от цялата страна пристигат тук, за да преследват своите мечти. Новата столица беше превърната в един от най-модерните градове в Централна Азия с красива архитектура и небостъргачи – символ на просперитета на страната, чиято икономика се базира на износа на петрол и други природни ресурси. Туристическа програма в Нурсултан с местен екскурзовод: пирамидата - дворец на мира и съгласието – символ на приятелството между всички религии и нации; джамията „Хазрет Султан“ - най-голямата в Централна Азия; изложбеният център. Вечеря в местен ресторант. Трансфер до хотела. Нощувка.


Ден 3

Закуска. Туристическа програма в Нурсултан с местен екскурзовод продължава с булеварда на водата и зеленината „Нурзхол „- три километров булевард, на който се намират сгради на държавната администрация като Министерския съвет, Сената, Мажилиса, Върховния съд, Външното министерство, Министерството на отбраната, Националната библиотека, много офисни здания, търговски компании, хотели, някои посолства и луксозни жилищни комплекси. В центъра на булеварда е символът на града - монументалната кула Байтрек, наричана още „дървото на живота“. Сферата на върха с 22 м. диаметър тежи 300 т. и е изработена от специално стъкло, което променя цвета си в зависимост от осветлението. Издигната е през 1997 г. по инициатива на президента Назарбаев, за да ознаменува статута на Астана като новата столица на Казахстан. В кулата са разположени аквариум, ресторант, художествена галерия, обзорна площадка. На платформата има позлатен отпечатък от дясната ръка на президента Назарбаев и когато посетител постави ръката си върху отпечатъка, започва да звучи националният химн на Казахстан. Чрез Кулата се пресъздава една казахска легенда - магическата птица на щастието Самрук снесла яйцето си в процепа между два клона на топола. Стълбът символизира тополата, а сферата - яйцето. На височина от 105 метра от тук се открива най-хубавата гледка към столицата на Казахстан. Обяд в местен ресторант (заявява се и се заплаща намясто). Туристическата програма продължава с посещение на развлекателния център „Ханска шатра“ - още един от символите на столицата. Сградата е проектирана във формата на шатра и напомня за традиционната казахска юрта, като централно разположения носещ стълб е с височина 150 метра. Тук се разпологат ресторанти, кина, магазини и различни атракции и развлечения - мини голф игрище, малка изкуствена река, голям „Дино парк“ с праисторически динозаври, мамути и екзотична растителност. Малко еднорелсово влакче минава през целия парк и на моменти излиза на височина от около 50-60 метра под купола на шатрата. Последният етаж е особено впечатляващ – изкуствен плаж, покрит с фин пясък, екзотична растителност и басейн, пълен с морска вода, изкуствени вълни и дори може да се кара сърф. Вечеря в местен ресторант (заявява се и се заплаща намясто). Трансфер до хотела. Нощувка.


Ден 4

Закуска. Трансфер до летището на Нурсултан. Отпътуване в 11:30 ч. за Алмати с полет на авиокомпания „Air Astana”. Кацане в Аламти в 13:10 ч. - град, смятан за един от най-елегантните в Централна Азия и бившата столица на Казахстан. Разположен в подножието на планинската верига Заилийски Алатау, той удивлява с оригиналните си архитектурни ансамбли, съчетаващи елементи на националния стил и най-модерните строителни конструкции. Трансфер до хотела и настаняване. Обяд в местен ресторант (заявява се и се заплаща намясто). Туристическа програма в Алмати с местен екскурзовод: историческият център на Алмати, паметникът на Златния войн, който представлява независимостта на Казахстан и неговите граждани; централната библиотека; държавният академичен театър за опера и балет; паркът „Панфилов“, катедралата „Възнесение“; площадът на независимостта и вечния огън. Изкачване с лифт до връх Кок-Тюбе. От наблюдателната площадка се разкрива живописна панорама към "южната столица" на Казахстан. Свободно време за разходка. Връщане в Алмати. Вечеря в местен ресторант (заявява се и се заплаща намясто). Трансфер до хотела. Нощувка.


Ден 5

Закуска. Екскурзия в красивата планина над Алмати. Изкачване до туристическия комплекс Медео, където се намира най-голямата високопланинска ледена пързалка. Ледената площадка се разполага на 1700 м над морското равнище и е с площ 10 500 кв. м. - отлична за открити международни състезания по кънки бягане, хокей, фигурно пързаляне. Посещение на модерния ски курорт Шъмбулак, от където може да се усети свободния дух на Казахстан, обхвата на неговите територии и красотата на тези земи. Снежните върхове, вековни гори, планински езера, съчетани с модерни ски лифтове, термални басейни и уютни къщи, не оставя никакво съмнение, че Казахстан се развива динамично, но остава верен на традициите на степните номадски народи. Шъмбулак е прочут с мекия си климат, големия на брой слънчеви дни, устойчива снежна покривка от ноември до май и великолепен изглед към околните планински върхове и хребети. Високопланинската ски писта се обслужва от три седалкови лифта и три ски-влека. Въздухът в дефилето е толкова чист, че човек може да се замая, а миризмата на гората се смесва с едва доловим вкус на ледения вятър от върховете. Обяд в местен ресторант (заявява се и се заплаща намясто). Връщане в Алмати и свободно време за разходка по булевар „Панфилов“ и улица „Арбат“. Вечеря в местен ресторант (заявява се и се заплаща намясто). Връщане в хотела и нощувка.


Ден 6

Закуска. Отпътуване за Талгар. Посещение на етно село „Ханс“ – запознаване с великолепното номадското минало на казахския народ. Туристическата програма включва: показване на основни национални традиции, обиколка на базата, запознаване с казахстанската юрта, национални игри, номадската култура, местни ритуали и занаяти, музикални и танцови изпълнения. Обяд с традиционни казахски ястия. Отпътуване за планинския курорт Лесная Сказка. Разходка и свободно време. Връщане в Алмати. Вечеря в местен ресторант (заявява се и се заплаща намясто). Трансфер до хотела. Нощувка.


Ден 7

Закуска. Отпътуване за археологическия район на Тамгала. В каньона на река Тамгала, разположен сред общирните сухи райони на Чу-Илийските планини, има уникална колекция от около 5000 петроглифа (скални рисунки), датирани от 2 хилядолетие пр. Хр. до наши дни. Уникалното светилище със скални рисунки е открито в в края на 50-те години на ХХ в. И представлява истинска древна художествена галерия. В скалите са издълбани ловни сцени, ритуални сцени, жертвоприношения на животни, композиции с изображения на хора и животни, фигури на жени, стрелци с лъкове, лов със соколи, древни божества и много други картини. Сред петроглифите се срещат изображения на дискове, колесници, тамги, молитвени надписи. Близо до дефилето се намират гробища от бронзовата епоха (XI-X в.) и от времето на ранните номади (III-II в. пр. Хр.), както и селищата им. Галерията от петроглифи в Тамгала е съкровище от световно значение и е под защитата на ЮНЕСКО. Обяд (сух пакет). Връщане в Алмати. Вечеря в местен ресторант (заявява се и се заплаща намясто). Връщане в хотела и нощувка.


Ден 8

Закуска. Напускане на хотела. Шопинг тур в Алмати – посещение на търговски център (MEGA Center или Essentai Mall). Обяд в местен ресторант (заявява се и се заплаща намясто). Посещение на Зеления базар - чудесен шанс да се усети атмосферата на автентичен ориенталски пазар с неговите цветове и аромати, известни ориенталски сладки, сушени плодове, местни продукти и сувенири. Посещение на фабрика за шоколад „Рахат“ и възможност за покупка типични шоколадови изделия. Трансфер до летището на Алмати. Отпътуване за Нурсултан в 19:45 ч. с редовен полет на авиокомпания „Air Astana”. Кацане в Нурсултан в 21:30 ч. Трансфер до местен ресторант за вечеря (заявява се и се заплаща намясто). Трансфер до летището.


Ден 9

Отпътуване в 03:25 ч. От Нурсулат за Истанбул с полет на авиокомпания „Turkish airlines“. Кацане в Истанбул в 05:50 ч. Отпътуване за София в 07:45 ч. с полет на авиокомпания „Turkish airlines“. Кацане на летище София (Терминал 2) в 09:05 ч.

 

Продължителност на туристическата програма: 9 дни
Брой нощни пътувания по туристическата програма: 2 дни
Вид на пътуването: организирано пътуване
Тип транспорт: автобус и самолет
 
настаняване валидна
(от - до)
цена
Двойна стая с отделни легла (не се гарантира) - настаняването е включено в основната цена
Двойна стая със спалня (не се гарантира) - настаняването е включено в основната цена
Единична стая - 199 BGN


Пояснения:
 • Възможна е промяна в реда на разглеждане на забележителностите по програмата.
 • Всички екскурзии се провеждат с местен лицензиран екскурзовод и превод на български език.
 • Авиокомпанията си запазва правото на промяна на часовете на полетите.
 • Пътуването като цяло не е подходящо за лица с ограничена подвижност!
 • Екскурзията се провежда при минимум 15 записани туристи.
 • Българските граждани, пътуващи за страната, е необходимо да притежават валиден паспорт минимум 6 месеца след датата на влизане в страната и предварително издадена виза, получена в дипломатическите и консулските представителства на страната в чужбина.
 • Няма медицински и здравни изисквания, свързани с пътуването.
 • Самолетен билет София - Истанбул - Нурсултан - Истанбул - София на авиокомпания "Turkish airlines" с включени летищни такси, ръчен багаж до 8 кг и чекиран багаж до 30 кг
 • Самолетен билет Нурсултан - Алмати - Нурсултан на авиокомпания "Air Astana" с включени летищни такси, ръчен багаж до 8 кг и чекиран багаж до 23 кг
 • Транспорт с туристически автобус по маршрута
 • 2 нощувки със закуски в хотел "Duman" 4* (или подобен) в Нурсултан
 • 4 нощувки със закуски в хотел "Grand Voyage" 4* (или подобен) в Алмати
 • Туристическа програма в Нурсултан, Алмати, Медео и Шъмбулак
 • Посещение на етно село "Ханс" с включен обяд (без напитки)
 • Екскурзия до петроглифите в Тамгали
 • Входна такса за лифта до връх Кок-Тюбе в Алмати
 • Местен водач-екскурзовод по време на туристическата програма в Казахстан
 • Застраховка "Помощ при пътуване в чужбина" на застрахователна компания "Армеец" с асистанс и лимит на отговорност 10 000 EUR
 • Водач-преводач от България
 • Допълнителни услуги по програмата
 • Обяди и вечери (Заявяват се и се заплащат на място - между 15$ и 40$/ хранене)
 • Такси за снимане с фотоапарати и камери в туристическите обекти
 • Бакшиши за екскурзовод и шофьор (3-5 USD на турист на ден - заплаща се задължително на място)
 • Входни такси за други музеи, обекти и прояви, посещавани по желание
 • Разходи от личен характер

Оферта № Е417