АРМЕНИЯ и ГРУЗИЯ: Кавказките кралици

Продължителност: 10 дни / 8 нощувки
Вид транспорт: Самолет Самолет
Код на програма: E-113
Маршрут: София - Доха - Ереван: Гарни – Гегхард – Севан – Дилиджан – Агарстин – Тбилиси: Мцхета – Светицсховели – Джвари – Ананури – Гудаури – Казбег – Гори – Уплицихе - Ахалцихе – Рабати – Вардзия – Гюмри - Ереван: крепостта Амберд - Доха - София

Дати на отпътуване: 20.09.2019

Цена от: 2870 лв.Дата Цена Резервирай
20.09.2019 от 2870 лв. резервация
Програма

Грузия и Армения – две от най-отдавна населените територии в света, в които има огромно разообразие от обекти, представляващи интерес за всеки пътешественик - от древни църкви, манастирски комплекси до най-голямата колекция ръкописи от средновековието, най-древните останки от хуманоиди и разбира се, спиращи дъха гледки, природни картини и традиционно гостоприемство. В тази програма сме включили забележителности, повечето от които са обект на ЮНЕСКО, свързани с историята, християнството, кавказката прелест и винопроизводството. На територията на Грузия са открити най-старите доказателства за производството на вино отпреди 8000 години!

 

20.09.2019-пт. 1 ден София → Доха →
13:00 ч полет на Катарски авиолинии QR 228 от София. Кацане в Доха в 17:50 ч.
20:50 ч. полет на Катарски авиолинии QR 285 от Доха. Кацане в Ереван в 00:50 ч.

21.09.2019-сб. 2 ден. → Ереван – Минало и съвремие (закуска, вечеря)
Пристигане в Ереван в 00:50 ч. Посрещане, трансфер и настаняване в хотела. Нощувка.
Добре дошли в Армения - първата държава в света, която приема християнството за официална религия още през 301 година. Бурна е нейната история, с много върхове и крахове. Основана е през VI век пр.н.е. Била е под господство на перси, византийци, монголи и турци, а за последно е присъединена към Русия като Арменска съветска социалистическа република. Обявява своята независимост през 1991 г.
След закуска започва полудневния ни тур на арменската столица. Ще започнем от Каскадата – огромна структура от варовик, чийто строеж е продължил между 1971 и 1980 година. Стъпалата свързват различни нива с красиви градини, фонтани и модерни склуптури. От Каскадата се открива прекрасна гледка към центъра и към Арарат. А около нея и в самата нея е изграден през 2009 година Музеят за съвременно изкуство Кафеджиян. Продължаваме по Северно авеню, отворено през 2007 и свързващо центъра с Площада на свободата. Следва Площадът на републиката, Синята джамия, която по време на съветската ера е била Исторически музей. Няма как да не посетим и мемориала-музей на Арменския геноцид. Построен е 1996-1997 в памет на жертвите на арменския геноцид от страна на Турция в периода 1915 – 1923 г. Освен това символизира ренесанса на арменската нация. В музея са представени документи, фотографии и различни материали, отразяващи отношението на международната общност към геноцида. След това ще посетим фабриката за килими „Мегериян“. Семейство Мегериян се занимава с производство, реставрация и продажба на килими от четири поколения. Тук ще наблюдаваме как се правят подовите постелки от първия етап до последния – готов продукт. Ще посетим Матенадаран – музей-институт с най-голямата колекция от средновековни книги и ръкописи. Тук се пазят повече от 23 000 ръкописа. А в края на деня няма как да пропуснем да дегустираме и прословутия арменски коняк.
Връщане в хотела. Вечеря. Нощувка.

22.09.2019-нд. 3 ден. Ереван – Симфонията на камъните (закуска, вечеря)
Закуска. Свободно време или *по желание и срещу допълнително заплащане екскурзия до Гарни и Гегхард. Пътят ни минава през ждрелото на река Азат или ждрелото Гарни, където има причудлива каменна структура – скалите са оформени в чисти линии шестоъгълни колони, наподобяващи тръбите на орган. Затова местните са кръстили това образувание „Симфония на камъни“. В Гарни се намира храма на Митра. Това е единственият цялостно съхранен паметник от гръко-римския период на територията на целия бивш Съветски съюз и е символ на предхристиянска Армения. Манастира Гегхард (обект на ЮНЕСКО) е сгушен в планинските склонове сред гъста растителност. Строежът му започва през X в. и завършва през XIII век. В средновековието е бил много важен духовен, културен и обучителен център. Характерното за манастира е, че подходът към почти всички църкви в комплекса, е през пещери – проходи, а директно в скалите са издълбани множество килии и паракалиси. Основнатата църква в комплеса е Свети Астатсатцин, построена през 1281 г., а най-старата е Свети Григори. Името Гегхард означава „Манастира на острието“ и идва от факта, че острието на копието, ранило Христос на кръста, е донесено тук от апостол Юда (в Армения, наричан Тадеус) заедно с много други реликви. Връщане в хотела. Вечеря и нощувка.

23.09.2019-пн. 4 ден Ереван – Тбилиси – Танцът на орлите (закуска, вечеря)
Закуска и отпътуваме за Грузия, а по път ще спрем край Севан – най-голямото езеро в Армения и второто най-високо разположено в света (1900 м.н.в.). Името му произлиза от урартската дума суния, която се превежда като „езеро“.
След това се отправяме към националния парк Дилижан, наричан „арменската малка Швейцария“. Трудно може да се опише красотата на Дилиджан, а много поети са казвали: „Ако в Рая има гори, планини, потоци и минерални извори, то той е като Дилижан“. Преди да достигнем границата ще отидем на 13 км северо-източно от Дилижан, за да посетим манастира Агартсин, построен между X и XIII век. Името му означва „Танц на орлите“ и е разположен в красива, зелена долина. Има три църкви: Св. Григорий Просветител, Пресвета Богородица и Св. Стефан. Любопитното е, че последната реставрация е финансирана от шейха на Шаржа.
Пристигане в Тбилиси. Настаняване в хотела. Вечеря и нощувка.

24.09.2019-вт. 5 ден Тбилиси – Мцхета и Джвари (закуска, вечеря)
След закуска предстои да посетим християнските обекти в Мцхета – древен и красив град, първа столица, чиито разцвет е бил по времето на Александър Македонски. Цялата територия на града е културно-исторически резерват и обект на ЮНЕСКО. Според една от легендите, градът е основан от Месхет, един от близките потомци на Ной, а местоположението му е близо до Арарат, защото там е погребан самият Ной.
От много древни църкви няма как да не посетим първо катедралния събор Светицсховели (обект на ЮНЕСКО), основана през IV век и свещенно място за всеки православен християнин. Името означава „Животворящ стълб“, а за цялата си история е възстановяван два пъти. Любопитна подробност е, че на фреската в църквата, на която е изобразен Исус Христос, под двете му разпънати ръце са нарисувани полукръгли предмети с по три лъча, които уфолозите смятат, че са летящи чинии, докато историците смятат, че тези предмети се отнасят до стиха от Библията: „Слънцето ще се обърне към тъмнината и луната към кръвта“. Къде е истината можем да гадаем, но определно художникът Григорий Гулджаварашвили дава храна за спорове.
Следва манастирът Самтавро, където са положени телата на крал Мирян и принцеса Нана, първите приели християнството по тези земи. Твърди се, че къпиновият храст тук е посаден от самата Света Нана. Следва манастира Джвари (обект на ЮНЕСКО), построен през V век. Превежда се като Манастирът на кръста, защото е построен с такава форма. Разположен е на скалист връх между реките Мтквари и Арагви и от него се открива зашеметителна гледка към Мцхета.
Завръщане в Тбилиси, след което започва обзорната обиколка на Тбилиси – eдин от най-модерните и космополитни градове в Кавказ. До наши дни градът е бил разрушаван от перси, араби, тюркмени, монголи, тюрки и построяван около тридесет пъти.
Нашия тур започва от Стария град и по-точно от квартала на „серните бани“, за да видим как една до друга съжителстват грузинска православна църква, арменска григорианска църква, синагога и турска джамия, символизиращи толерантността към различните религии. След това продължава към крепостта Нарикала, наричана Майка Крепост и древен символ на защитата на Тбилиси. Тя е разположена между два хълма между серните бани и ботаническата градина на Тбилиси и се състои от две оградени със зид секции. В по-ниската част е възстановена църквата Св. Николай, напълно построена през 1997 година на мястото на стара църква от XIII век, разрушена при пожар. Самата крепост датира от IV век и първоначално е била персийска цитадела. Продължаваме и по стълбите в крепостта, за да хвърлим око от високо на столицата. След това ще се спуснем по улица Руставели – главна пътна артерия на града. Вечеря и нощувка.

25.09.2019-ср. 6 ден Величественият Кавказ (закуска, вечеря)
След закуска се отправяме към отбранителния комплекс Ананури (обект на ЮНЕСКО), чието строителство започва през XIII в. от феодала на Арагви. Следваща точка от маршрута ни е кавказкият курорт Гудаури (2195 м.н.в.). До него ще стигнем по грузинската военна магистрала, посторена от Русия през XIX в. Пътят е изключително впечатляващ с невероятни гледки, вдъхновявали не един и двама пътешественици. От Гудаури ще се изкачим към храма на Пресвета Троица Гергети, както е популярното име на Църквата Света троица. Тя е разположена на десния бряг на река Чкхери на 2170 м.н.в. под връх Казбег с прекрасна гледка към Кавказ. Британския вестник „Телеграф“ я поставя в списъка с 23 най-красиви църкви в света, редом до Саграда Фамилия. Построена е през XIV в. Освен за религиозни цели, църквата е служела в миналото и като убежище, скривалище по време на средновековните войни. Често там е скривано и националното съкровище на Грузия, за да не попадне в ръцете на врагове. Интересно е, че камбанарията е отделена от самата сграда на църквата още в първоначалния план. Въпреки че по време на Съветския съюз всички религиозни дейности са забранени, тя продължава да функционира и да привлича, както поклоници, така и туристи. В наши дни в нея се провеждат и заседания на грузинската православна и апостолическа църква.
Връщане в Тбилиси. Вечеря в ресторант с традиционна програма и музика.
Нощувка.

26.09.2019-чт. 7 ден Пещерния град (закуска, вечеря)
Закуска. Отпътуване за Гори – родното място на Йосиф Сталин. Градът е разположен на деветдесетина километра от столицата в полите на Кавказ, а археологическите разкопки разкриват, че е бил населен от античността. Попътно ще разгледаме Уплисцихе - древен пещерен град, един от първите градове изобщо на територията на Грузия. Изсечен е в скалите на левия бряг на река Кура. Възникнал е в края на II-то и началото на I-то хилядолетие пр.н.е. Уникалността на Уплисцихе е в това, че благодарение на своето устройство, съхранява в себе си останки от архитектурните и културни съоръжения, построени в течението на времето. По време на разцвета си има над 700 пещери, от които само 150 са запазени до наше време. Ще разгледаме къщата-музей, родното място на съветския диктатор, която от 2012 г. е превърната в музей на сталинските репресии, редом с предмети от бита от времето на семейството на Сталин. Отпътуване към Ахалцихе. Името му се превежда като „Нова крепост“. Градът се разполовява от река Потскхови, като така се оформя стар град - на северния бряг и нов - на южния бряг. Тук ще посетим замъка Рабат – построен около османска джамия. Рабат е град в града. Комплексът е разположен на територия от седем хектара и включва укрепления, кули, църкви, джамии, исторически музей в старата си част и магазини за подаръци, ресторанти, кафенета и др. в новата част.
Настаняване в хотела. Вечеря и нощувка.

27.09.2019-пт. 8 ден Вардзия и Златния век (закуска, вечеря)
След закуска е време да се отправим към Вардзия – древен пещерен манастирски комплекс и град (обект на ЮНЕСКО) от XII – XIII век. Интересното при него е, че е замислен като манастир – крепост, който да охранява югозападната граница на Грузия от враждебно нападение от страна на персите, иранците и турците. Първите пещери са изсечени край извора, където днес се намира Успенският храм. Огромният брой пещери (около триста) са разположени на етажи в скалите, а една от тях има дори плувен бесейн с изворна вода. Тук ще посетим църквата Успение Богородично, изсечена по заповед на царица Тамара и нейния баща Давид IV, наричан още Строителят, през XII век. Любопитна подробност е, че през 1204 година грузинските войски се събират около Вардзия, за да посрещнат 400 000 армия на селджукските турци. Царица Тамара предвожда грузинската армия и нанася поражение на селджуците. И до днес на стената на храма може да се види нейно изображение. Друга легенда е, че когато Тамара умира в Тбилиси, за да не могат крадци и вандали да открият гроба ѝ, от столицата тръгват осем траурни процесии в различни посоки, а самият ѝ гроб е във Вардзия.
Друга любопитна подробност е, че царица Тамара е първата и единствена жена, носила титлата „цар“ още приживе. Всъщност Тамара е дъщеря от връзката на цар Георги III и албанска принцеса (от днешна Осетия). Царицата умира скоро след като ражда, а Тамара остава единствена наследничка на Георги III. Баща ѝ я подготвя от малка за управлението и едва 12 годишна я коронясва. В следващите шест години баща и дъщеря управляват заедно. Управлението ѝ заедно с Давид слага началото на т.нар. „Златен век на Грузия“ - най-силната държава в Кавказ и цяла Мала Азия.
Преминаване на границата и пристигане в Гюмри. Кратко време за почивка и отпътуване за Ереван. Вечеря. Нощувка.

28.09.2019-сб. 9 ден Ереван (закуска, вечеря)
Закуска. Свободно време или *по желание и срещу допълнително заплащане екскурзия до крепостта Амберд, чието име се превежда като „крепост в облаците“. Наречена е така, заради местоположението си на 2300 м.н.в. на склона на планинския масив Арагац. Основите ѝ са положение през VII век, когато е изграден дворецът и част от стената. През 1026 г. е построена църквата „Св. Богородица“, стените са доизградени и са добавени три бастиона. При разкопките ѝ са открити тайни проходи, брознови лампи, горелки, минохвъргачки, парчета от глинени съдове, скъпи чаши, чинии и кани. Също така, в Амберд е имало и водоснабдителна система, която все още не е напълно проучена, но безспорно е необичайно за военна крепост от Средновековието. Oще по-любопитно е, че помещенията, използвани за бани, са затопляни чрез тръби, по които е минавал дима от огнищата.
Връщане в Ереван. Вечеря в местен ресторант.
Трансфер до летище.

29.09.2019-нд. 10 ден Ереван → Доха → София
В 03:00 ч. полет QR 286 от Ереван. Кацане в Доха в 04:55 ч.
В 06:50 ч. полет QR 227 от Доха. Кацане в София в 12:00 ч.
Хотели

20.09 - 23.09.2019

Ереван

Bien hotel 3* или подобен

23.09 – 26.09.2019

Тбилиси

КММ hotel 3* или подобен

26.09 – 27.09.2019

Акалцихе

Lomsia 3* или подобен

27.09 – 28.09.2019

1 н

Ереван

Bien hotel 3* или подобен

Допълнителни екскурзии
- Екскурзия до Гарни и Гегхард – 72 лв. на човек (при минимум 10 човека);
- Екскурзия до крепостта Гегхард – 58 лв. на човек (при минимум 10 човека).
- Самолетни билети София – Доха – Ереван - Доха - София с редовен полет на Qatar airways, включени летищни такси, багаж 30 кг и ръчен 10 кг;
- Всички трансфери по програмата;
- Транспорт по маршрута;
- 4 нощувки със закуски в Ереван;
- 3 нощувки със закуски в Тбилиси;
- 1 нощувка със закуска в Ахалцихе;
- 8 вечери;
- Всички екскурзии с включени входни такси за обектите по програмата;
- Обиколка на Ереван: статуята на Давид Сасунски, пазара за сушени плодове, ядки и сладкиши, булевард Маштоц, булевард Баграмян, паметника Майка'
- Армения, музея Матенадаран, Мемориала на арменския геноцид, семейна фабрика за килими;
- Дегустация на арменски коняк;
- Посещение по пътя към Тбилиси на Дилиджан, езерото Севан и манастира Агарстин;
- Обиколка на Тбилиси: стария град, крепостта Нарикала, улица Руставели, Мцхета, манастирите Светицховели, и Джвари;
- Екскурзия до Казбег, отбранителния комплекс Ананури, храма Пресвета Троица Гергети и курорта Гудаури;
- Посещение на Гори: къщата-музей на Сталин и крепостта Рабат;
- Посещение на пещерния град Уплисцихе;
- Посещение на Вардзия;
- Местни екскурзоводи на английски/ руски език;
- Водач-преводач от агенцията;
- Медицинска застраховка с покритие 30 000 евро на ЗК „Армеец“.
 

 

Настаняване на човек в двойна стая

Настаняване в единична стая

Цени до 15.05.2019г.

2870 лв.

3359 лв.

Цени от 16.05.2019г.

2930 лв.

3419 лв.


 

 - Входните такси за обектите в Армения – около 11 евро на човек;

- Входните такси за обектите в Грузия – около 20 евро на човек;
- Непосочените в програмата хранения, допълнителни посещения, бакшиши за носачите на багаж, такси за снимане в някои от обектите, напитки по време на хранене и други лични разходи;
- Доплащане за медицинска застраховка на лица на възраст над 70 г. - 20 лв;
- Такса обслужване на местните шофьори и екскурзоводи: 85 лв.;
- Застраховка „Отмяна на пътуване”: от 2,7% до 1,5% от общата цена по договора.

Оферта № Е113